Kies altijd voor een sterk wachtwoord voor je WordPress website

Afgelopen dagen krijgen wij veel reacties van verontrustende WordPress gebruikers dat ze niet meer kunnen inloggen op hun WordPress website. Vaak is dit het gevolg van kwaadaardige software die ervoor heeft gezorgd dat het wachtwoord en e-mailadres in de database zijn veranderd. 

Om dit in de toekomst te voorkomen is het belangrijk dat de WordPress gebruiker geen gebruik maakt van de standaard “admin” gebruikersnaam. Daarnaast is het belangrijk dat de WordPress versie altijd up-to-date is.

Naast het updaten van WordPress en het instellen van een unieke gebruikersnaam is het ook belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van een moeilijk te raden wachtwoord.

Sterk wachtwoord instellen

Een sterk wachtwoord kun je via je WordPress dashboard instellen. Je gaat naar Gebruikers > Je profiel en kiest hier vervolgens een sterk wachtwoord. Een sterk wachtwoord is pas sterk wanneer het wachtwoord meer dan 12 tekens bevat en dat er gebruik wordt gemaakt van letter, kleine letters en hoofdletters, maar daarnaast ook cijfers en speciale tekens als *&^%$#@!.

Vaak zien wij dat gebruikers van WordPress een makkelijk wachtwoord kiezen, omdat ze die gemakkelijk kunnen onthouden. Het is alleen niet veilig en daarnaast is het zeker wel mogelijk om een moeilijk wachtwoord te onthouden die langer is dan 12 tekens en gebruik maakt van speciale tekens.

Je kunt er namelijk ook voor kiezen om cijfers te gebruiken als letters in combinatie met speciale tekens. Bijvoorbeeld het wachtwoord: M03ilijKw@chtw00rd!. In dit wachtwoord maken we gebruik van cijfers en letters door elkaar afgewisseld door speciale tekens.

Tegenwoordig heeft WordPress een tool waarmee je het wachtwoord kunt controleren qua veiligheid. Maak hier zeker gebruik van!

Via gebruikersbeheer wachtwoord instellen

Wat kan ik nog meer doen?

Naast het instellen van een moeilijk te raden wachtwoord kun je ook gebruik maken van een moeilijk te raden gebruikersnaam. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van je naam als gebruikersnaam, maar je kunt je gebruikersnaam ook moeilijker maken door gebruik te maken van speciale tekens in die naam.

Dit doe je bijvoorbeeld door gebruik te maken van een @ teken voor een a. Mijn naam komt er dan zo uit te zien: M@@rt3n. Naast het instellen van een moeilijke gebruikersnaam moet je ook altijd WordPress updaten. Het is belangrijk dat je WordPress update hiermee verklein je namelijk de kans dat je website gehackt kan worden.

Daarnaast kun je ook een plugin downloaden die het aantal inlog pogingen kan limiteren. Hiermee voorkom je dat software op de automatische piloot software op je wachtwoord kan afvoeren die ervoor zorgen dat je website meerdere keren wordt ingevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.