Hoe de sorteervolgorde van je categorieën aanpassen?

Wanneer je jou webshop aan het bouwen bent dan kan ik me voorstellen dat je soms tegen bepaalde zaken aanloopt waarvan je niet weet hoe je deze op moet lossen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de volgorde van je categorieën op je webshop. 

Standaard worden je categorieën weergegeven op de volgorde van het toevoegen. Dit kan handig zijn, maar super handig is het niet. Je wilt namelijk zelf de volgorde van je categorieën bepalen.

In onderstaande video ga ik je laten zien hoe je de sorteervolgorde van je categorieën kunt aanpassen. Zonder technische kennis en het is helemaal niet moeilijk. Je moet het alleen even weten 😉

Volgorde van je categorieën aanpassen

Volg onderstaande stappen om de volgorde aan te passen. Allereerst moet je natuurlijk inloggen op je WordPress dashboard. Vervolgens ga je naar Producten > categorieën.

Sorteervolgorde categorie aanpassen

Het enigste wat je dan moet doen is de desbetreffende categorie selecteren en deze naar boven of naar onderen slepen. Je plaatst handmatig de categorie boven of onder de categorie. Automatisch wordt dan de nieuwe volgorde opgeslagen.

Te veel categorieën?

Wanneer je te veel categorieën hebt voor één pagina. Klik dan bovenaan op de scherminstellingen. Hier kun je het aantal categorieën aanpassen op je webshop.

Nadat je de volgorde van je categorieën hebt aangepast kun je natuurlijk ook de volgorde van je producten aanpassen. Wanneer je meer wilt leren over WooCommerce bekijk dan ons Youtube kanaal.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van onze uitgebreide WooCommerce cursus. In deze cursus leer je hoe je stap voor stap je eigen webshop kunt bouwen zonder technische kennis. In meer dan 100 video’s leer je hoe je jou domeinnaam kunt registreren en hoe je iDeal kunt toevoegen.

14 reacties op “Hoe de sorteervolgorde van je categorieën aanpassen?

 1. D. Smits zegt:

  Hallo Maarten, bedankt voor je duidelijke uitleg. Helaas werkt het sorteren van de categorieën niet bij mij. Het sorteren aan de achterkant wel, maar er verandert niets aan de voorkant van de site. Heb je daarvoor wellicht een tip/plugin? Heb er nu voor gekozen om de categorieën te nummeren, maar dat is niet zo mooi.
  En vervolgens gaat het ook mis op mijn home pagina met de voorkeurscategorieën die daarop getoond worden… een rommeltje :(, groetjes, Dorien

  • Maarten Hendrix zegt:

   Hi Dorien, bedankt voor je reactie. Ik zie inderdaad op je website dat je gebruik bent gaan maken van een nummering. Ik neem even contact met je op via de mail.

    • Maarten Hendrix zegt:

     Hi Annemiek,
     Bedankt voor je reactie.
     Het lijkt erop dat je de categorieën bedoeld van je winkelpagina. Ik zie namelijk in je sidebar dat daar de categorieën niet op alfabet staan, maar waarschijnlijk de volgorde die je graag wilt hebben.
     Kans 9/10 dat het dan een instelling is die je moet aanpassen op thema niveau. Als het goed is (wat ik kan zien) maak je gebruik van de Beaver Builder thema.
     Normaal gezien moet dit thema een customizer hebben waar je de settings / instellingen van de categorie pagina’s kunt aanpassen. Standaard staat dit inderdaad op ABC, maar kan normaal gezien ook aangepast worden.
     Mocht dit niet te vinden zijn, dan wil ik met plezier meekijken over je schouder, een andere optie is dat je beaver builder mailt met de vraag of het mogelijk is om de categorieen niet op ABC weer te geven, maar bv op datum.
     Waarschijnlijk gaat dit dan alsnog niet het resultaat zijn die je wilt bereiken.
     En dan raad ik je eigenlijk aan om een nieuwe winkelpagina aan te maken, met vier kolommen waar je zelf middels de builder / pagina builder de pagina zo maakt dat hij wel de juiste volgorde weergeeft die je graag wilt.
     Normaal gezien zijn er van de thema bouwer wel handleidingen die vinden hoe je dit het beste kunt doen.
     Mocht je er graag advies over hebben dan kunnen wij natuurlijk ook helpen.
     Heel veel succes! En mocht je nog een vraag hebben, mail gerust!

   • JaneP zegt:

    hoi hoi! bij mij lukt dit ook niet. Op de achtergrond wel, maar op de voorgrond niet, als ik het nummer doet hij het wel, maar dat is tuurlijk niet wat ik wil. Ik merk dat hij alfabetische volgorde pakt en niet de volgorde die ik heb geschikt op de achtergrond. Alvast bedankt

    • Maarten Hendrix zegt:

     Hi Jane, bedankt voor je reactie. Ik vermoed dat er iets niet goed staat qua instellingen bij de volgorde. Of in het hoofd thema, heb je daar bv aan staan dat je op alfabetische/logische volgorde wilt sorteren? Je kunt dit terugvinden via je Weergave > Theme customizer > WooCommerce > categorieën. Althans dat is bij de meeste thema’s het geval. Zo ja dan moet je dat aanpassen. Ik kan eventueel over de schouder even meekijken op je website. Stuur mij dan even een mailtje. Succes!

   • Harry zegt:

    Hallo heer Hendrix,
    Ik heb precies hetzelfde probleem, wilt u mij ook laten weten hoe ik dat kan oplossen.
    Alvast bedankt,
    Vriendelijke groeten,
    Harry Lassche.

    • Maarten Hendrix zegt:

     Hi Harry, bedankt voor je reactie. Ik vermoed dat er iets niet goed staat qua instellingen bij bijvoorbeeld de widget die je gebruikt. Of in het hoofd thema, heb je daar bv aan staan dat je op alfabetische/logische volgorde wilt sorteren?
     Je kunt dit terugvinden via je Weergave > Theme customizer > WooCommerce > categorieën. Althans dat is bij de meeste thema’s het geval. Zo ja dan moet je dat aanpassen. Ik kan eventueel over de schouder even meekijken op je website. Stuur mij dan even een mailtje. Succes!

 2. K. de Waard zegt:

  Beste Maarten, bij mij hetzelfde probleem als bovenstaand. Aan de achterkant heb ik alles goed gezet, maar aan de voorkant verandert er niks. Heb je nog tips voor mij? Groetjes

  • Maarten Hendrix zegt:

   Hi Katinka, bedankt voor je reactie. Vervelend dat het niet werkt. Om welke webshop gaat het? Normaal gezien moet het na het juist plaatsen van de producten aan de achterkant wel goed werken, of er moet nog een standaard thema instelling worden aangepast. Dit doet je meestal bij het thema, theme options. Of via Weergave > Customizer. Het beste kun je even een voorbeeld pagina van je site doorsturen en dan de link naar de producten pagina die je op de juiste volgorde wilt hebben. Dan kan ik er even naar kijken.

 3. Melanie zegt:

  Bij mij werkt het ook niet, ook niet met alle tips die je hebt gegeven. Hij blijft de nieuwste producten bovenaan zetten, terwijl ik het graag handmatig wil kunnen aanpassen…
  Super balen, want nu verdwijnen mijn eigen magazines naar beneden…

  • Maarten Hendrix zegt:

   Hi Melanie, Bedankt voor je mail.
   Het is soms helaas ook afhankelijk van je thema.
   Soms kun je die ook even een berichtje sturen via (bv ThemeForest) of ze daar een ‘eigen’ instelling voor hebben.
   Als het namelijk niet werkt na mijn instellingen is het meestal iets anders, thema gerelateerd.
   Mocht je er toch niet uitkomen, stuur ons even een mail. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.