Inhoudsopgave maken in WordPress: Hoe werkt het?

Inhoudsopgave zorgen voor een overzicht van het artikel. Je maakt het jou bezoeker gemakkelijker om door het artikel heen te gaan. 

Een website als Wikipedia maakt hier optimaal gebruik van. Bijna ale artikelen van Wikipedia maken gebruik van een inhoudsopgave.

In sommige gevallen toont Gooogle ook een inhoudsopgave in haar zoekresultaten. Daarom kan een inhoudsopgave ook handig zijn voor je artikelen. Je valt namelijk meer op met een inhoudsopgave in de zoekmachine resultaten.

inhoudsopgave wikipedia

Hoe gebruik maken van een inhoudsopgave

Je kunt op verschillende manieren een inhoudsopgave maken. Je kunt de inhoudsopgave handmatig maken door gebruik te maken van interne links in je artikel. Of je kiest voor een plugin die je eenvoudig kunt installeren en activeren.

Als je gebruik wilt maken van interne links bekijk dan dit uitgebreide artikel over intern linken op de pagina. In dit artikel leer je hoe je intern kunt linken op de pagina.

De pagina gaat dan automatisch scrollen naar de plek waarnaar je in de links wilt verwijzen. Je maakt hierbij gebruik van ankers en links in de tekst.

Wanneer je liever gebruik wilt maken van een plugin. Lees dan verder 😉

Table of Contents Plus plugin

Table of Contents Plus

De Table of Contents Plus plugin is een inhoudsopgave plugin. Je kunt er artikelen mee maken die er hetzelfde uitzien als professionele inhoudsopgaven uit bijvoorbeeld een boek.

Het mooie aan de plugin is dat er automatisch een inhoudsopgave aan wordt toegevoegd als je in het artikel gebruik maakt van een aantal kopteksten.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf de inhoudsopgave toe te voegen aan je artikel.

We gaan eerst de plugin installeren en activeren. Weet je niet hoe je een plugin moet installeren? Lees dan onze installatie handleiding voor een plugin.

  • Inloggen op je WordPress website
  • Ga naar: Plugins > Nieuwe plugin
  • Zoek naar: Table of Contents Plus plugin
  • Klik op Nu installeren
  • Activeer de plugin

Je hebt nu de plugin geïnstalleerd. Automatisch wordt er een nieuw item toegevoegd aan je menu. Ga naar Instellingen > TOC+. Je wordt nu door verwezen naar de algemene opties van de plugin.

Algemene opties Table of Contents Plus

Bij de algemene opties kun je de positie aangeven, het aantal kopteksten die aanwezig moeten zijn voordat de inhoudsopgave wordt weergegeven en je kunt er voor kiezen om een titel boven de inhoudsopgave te tonen.

Algemene opties Table of Contents

Hierboven zie je een schermafbeelding van de Engelse versie van de plugin. We gaan kort even naar de instellingen van de plugin kijken.

Positie: Standaard geeft de plugin de optie “Before first heading”. Dit betekent dat de inhoudsopgave standaard voor de eerste koptekst wordt weergeven. Je hebt ook de mogelijkheid om de inhoudsopgave boven- of onderaan de pagina weer te laten geven.

Toon wanneer: De optie “Toon wanneer” spreekt voor zich. Je kunt een aantal kopteksten opgeven wanneer je wilt dat de plugin wordt weergegeven. Standaard wordt er hier een 4 weergegeven. De minimale optie is 2 kopteksten en de maximale optie is 10 kopteksten.

Automatisch invoegen: Je kunt aangeven of je de inhoudsopgave automatisch wilt invoegen voor de volgende inhoud typen. Dat betekent dat als je bij de optie “Toon wanneer” 4 hebt aangeduid. Dat je daarna nog automatisch invoegen moet activeren voor de berichten en de pagina’s. Anders wordt de inhoudsopgave niet automatisch toegevoegd aan je artikel of pagina.

Als je beide opties aan hebt staan dan wordt de tabel toegevoegd aan je bericht en je pagina. Kies je ervoor om alleen een pagina aan te vinken dan wordt de inhoudsopgave wel toegevoegd aan je pagina, maar niet aan je berichten.

Koptekst: Je kunt de inhoudsopgave een titel geven. En je kunt ervoor kiezen om je gebruikers de inhoudsopgave te laten verbergen.

Weergave opties Table of Contents Plus

Als je bij de algemene opties iets verder naar beneden scrollt dan zie je de weergave opties.

Hier kun je de breedte, tekstterugloop, lettertype grootte en de presentatie van de tabel instellen.

Weergave opties Table of Contents Plus

Je hebt keuze uit 5 standaard designs. Kies altijd voor een neutraal design van je inhoudsopgave. Hierdoor maak je het jou bezoeker gemakkelijker om de inhoudsopgave te screenen.

Wil je liever zelf de kleuren van je inhoudsopgave aanpassen? Kies dan voor de optie aangepast. Je kunt dan middels CSS je eigen inhoudsopgave samenstellen.

Als je tevreden bent met de instellingen klik dan op de blauwe button onderaan.

Inhoudsopgave in de sidebar?

Wil je liever de inhoudsopgave van het artikel in de sidebar weergeven? De plugin beschikt over een nieuwe widget die automatisch wordt toegevoegd aan je widget overzicht. Je kunt deze widget op dezelfde manier activeren als alle andere widgets.

Hier lees je wat een widget precies is >

Als je de Table of Contents plus widget instelt dan kun je aangeven of je de inhoudsopgave alleen in de sidebar wilt tonen of ook in het artikel zelf.

Niet overal automatisch een inhoudsopgave

Als je niet overal standaard een inhoudsopgave wilt toevoegen dan is het belangrijk dat je bij de algemene instellingen geen vinkjes zet bij automatisch invoegen.

Je kunt er dan bij elk artikel zelf voor kiezen of je wel of geen inhoudsopgave wilt gebruiken. Je doet dit door gebruik te maken van een shortcode.

Als je de inhoudsopgave wilt gebruiken voeg je de [toc] shortcode toe aan je artikel. Plaats de shortcode op de plek waar het artikel moet komen te staan.

Wil je deinhoudsopgave vaker wel dan niet tonen? Kies er dan voor om wel de optie automatisch invoegen aan te zetten bij pagina’s en berichten, maar gebruik de shortcode [no_toc] om de table of contents plugin niet weer te geven.

Ga jij het gebruiken?

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je een inhoudsopgave toevoegt aan je artikelen en pagina’s. Ga jij deze plugin gebruiken in je artikelen?

Wij zien benieuwd naar je afwegingen. Het is natuurlijk wel een extra plugin die je moet installeren op je website. Echter bespaart het je veel tijd als je gebruik maakt van deze plugin. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.