Hoe afbeeldingen verkleinen voor je blog?

Een fout die WordPress gebruikers veel maken is dat ze originele foto’s van hun camera uploaden naar hun website. Doe jij dit ook? Stop hier dan mee. Je maakt je website hierdoor traag en je hostingpakkat raakt sneller vol. 

In deze handleiding ga ik je laten zien hoe je jou afbeeldingen kunt verkleinen met photoshop.

Belangrijk is dat je eerst gaat onderzoeken of jou afbeeldingen wel te groot zijn. Als je inlogt op je WordPress website en je surf vervolgens naar Media. Klik dan op bewerken bij een willekeurige afbeelding. Vervolgens zie je rechts in het overzicht de bestandsgrootte staan.

Bestandgrootte afbeelding

Wat is het optimale formaat?

Het optimale formaat? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Het formaat hangt af van het WordPress thema dat je gebruikt. Vaak zie je bij het uploaden van afbeeldingen naar je website een standaard formaat. Dat formaat is dan vaak het optimale formaat voor die locatie. Hetzelfde geld voor de afbeeldingsformaten die Facebook als beste doorgeeft.

De bestandsgrootte is wel belangrijk. Hierboven zie je bovenstaande afbeelding met een bestandsgrootte van 94 kB. Zorg er voor dat je bestanden op je website altijd onder de 100 kB blijven. Zorg er ook voor dat alle afbeeldingen een zelfde formaat hebben.

Al onze uitgelichte afbeeldingen van onze blog hebben het formaat: 711 x 228. Dit formaat komt het beste uit in ons blog overzicht. Hiermee voorkomen wij dat we allemaal verschillende afbeelding formaten krijgen in ons blog overzicht.

Wat is nog meer belangrijk?

  • Sla je afbeelding op in .png. PNG wordt gebruikt om transparante afbeeldingen ook te tonen. Natuurlijk heb je niet altijd een transparante afbeelding, maar de kwaliteit van PNG afbeeldingen is geschikter voor het web.
  • Controleer de afbeeldingen die je toevoegt aan een blog artikel ook op je tabblad en andere mobiele apparaten. Het kan soms voorkomen dat een afbeelding op de laptop er perfect uit ziet in het artikel, maar op je telefoon uit het verbond getrokken is.

Afbeeldingen verkleinen met Photoshop

Al onze afbeeldingen bewerken wij in Photoshop. Photoshop is een betaalde tool. De tool is alleen zo uitgebreid dat we eigenlijk iedereen aanraden die bezig is met bloggen dit stukje software aan te kopen.

Wij maken zelf gebruik van Creative Cloud van Adobe. Op deze manier kunnen wij op twee computers de software installeren en blijft het altijd up-to-date.

Open je afbeelding met photoshop en klik op Afbeelding > Afbeeldingsgrootte. Vervolgens kun je het formaat van de afbeelding aanpassen. Wil je de afbeelding bijsnijden? Kies dan voor Afbeelding > Afbeeldingsgrootte > Canvasgrootte. Je kunt de afbeelding dan bijsnijden naar het gewenste formaat.

Vervolgens wil je de afbeelding opslaan. Kies niet voor “Opslaan” of “Opslaan als”. Kies voor Opslaan voor web. Deze optie vind je achter Bestand > Exporteren. Je kunt de afbeelding dan perfect verkleinen door gebruik te maken van de percentage tool. Je ziet in het overzicht hoe groot je afbeelding in kB’s is.

Photoshop afbeelding verkleinen

Heb je vragen over photoshop? Laat dan hieronder een reactie achter 🙂

Afbeeldingen verkleinen met gratis tools?

Ja. Dat zijn er veel. Een tool die wij voorheen gebruikte, maar ook onze klanten aanbevelen die geen gebruik willen maken van Photoshop is PicMonkey. Hieronder een korte handleiding hoe je dan een afbeelding verkleint met PicMonkey.

  1. Klik op “Open” en kies de foto die je wilt aanpassen
  2. Klik op “Resize” linksonder. Pas de breedte van je foto aan. Laat “Keep proportion” aanstaan.
  3. Hoogte van je afbeelding aanpassen? Klik op “Crop” & geef de proportie aan.
  4. Bepaal eventueel nog een uitsnede door de afbeelding te selecteren.
  5. Klik op “Apply”.
  6. Klik bovenin op “Save”. Geef je foto een SEO-vriendelijke naam en sla de afbeelding op.

Afbeeldingen verkleinen is belangrijk! Andere tools om afbeeldingen mee te verkleinen zijn Canva en Gimp. Welke tool gebruik jij om je afbeeldingen te verkleinen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.