Hoe het WP-config bestand aanpassen?

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je het wp-config.php bestand kunt aanpassen. Je hebt dit bestand nodig wanneer je WordPress handmatig wilt installeren of wanneer je een website wilt verhuizen naar een andere server.

Wat is het wp-config.php bestand?

Het wp-config.php bestand is het bestand waarmee je een connectie maakt met je database op je server. Zonder de verbinding met je database zal WordPress niet werken.

Wanneer je dit bestand wilt aanpassen is het belangrijk dat je rustig te werk gaat. Wanneer je het bestand verkeerd opslaat zal je website niet meer werken.

Videohandleiding wp-config.php bestand aanpassen

Hieronder vind je de tekst versie van bovenstaande video.

Maak een backup

Wanneer je start met het aanpassen van je wp-config.php bestand is het belangrijk dat je eerst een backup maakt van je website. Hiervoor zul je gebruik moeten maken van een FTP programma.

In het voorbeeld maken wij gebruik van het FTP programma Filezilla. Met Filezilla leg je de connectie tussen de database en de server van je website. Op de server van je website vind je alle WordPress bestanden terug.

Het wp-config.php bestand staat vaak in de root map van je website.

wp-config.php bestand in filezilla

Het is belangrijk dat je het wp-config.php download naar je desktop van je computer. Nadat je het bestand hebt gedownload kun je het aanpassen met een teksteditor bestand.

Database connectie met het wp-config.php bestand

Het is belangrijk dat je connectie gaat maken met je database. Hiervoor zul je gebruik moeten maken van een database naam, user en wachtwoord. Deze gegevens vind je terug in de welkomstemail van je hosting.

Wanneer je deze gegevens niet hebt kun je deze opvragen bij je hosting.

mysql database connectie

Nadat je bovenstaande gegevens hebt aangepast is het belangrijk dat je het bestand opslaat als wp-config.php. Vervolgens kun je deze weer verplaatsen naar je hosting via je FTP programma.

Hopelijk heb je hiermee je probleem opgelost. Mocht je nog vragen hebben laat dan hieronder een reactie achter.

2 reacties op “Hoe het WP-config bestand aanpassen?

  1. Danique zegt:

    Nou, ik maakte dus een backup van mijn site en vervolgens is er een fout in het maken van een connectie met de database en ligt mijn hele site er dus uit. Lekker handig, al die uitleggen en al die nerdprogrameertaal, maar als er voor al die streepjes en puntjes en afkortingen nou eens gewone woorden gebruikt zouden worden, dan zou de gewone mens er wellicht ook iets van begrijpen.

    Termen als bestand, server, backup, filezilla, database, hosting, ftp, root map en als klap op de vuurpijl wp-config.php betekent voor mij hetzelfde als fhweofjh, owefijiowefj, kefjowejf, fjoejfwkoiefj, fojef, ijefow en furytvbdhgfeyugfbwqkvbeyflspejucbxwrdkfnhtgyvnh. Helemaal niets dus. Thanks but no thanks.

    • Maarten Hendrix zegt:

      Hi Danique, Vervelend om te lezen dat je geen connectie meer hebt met je database. Ik begrijp dat het soms wat ingewikkeld kan zijn, echter hebben we het geprobeerd om het op de makkelijkste manier uit te leggen. Mocht je er niet uit komen, kun je ons altijd een mailtje sturen! Succes met je website!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.