WhatsApp button toevoegen aan je WordPress berichten

Tegenwoordig zie je het steeds vaker op websites voorbij komen. Een WhatsApp button die het mogelijk maakt om op een eenvoudige manier een artikel te delen. In dit artikel gaan wij je laten zien hoe je deze functie toevoegt aan je eigen website.

Allereerst moet je de WhatsApp Sharing Button for Jetpack en installeren.

  • Ga naar Plugins > Nieuwe Plugins
  • Zoek naar WhatsApp Sharing Button for Jetpack
  • Installeer & Activeer de plugin

WhatsApp Sharing Button for Jetpack

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd kun je bij de instellingen van de plugin aangeven waar de button moet worden weergegeven.

WhatsApp Sharing Button for Jetpack

Hierboven zie je de share buttons die je kunt toevoegen. Door de button te slepen naar onderen naar het Enabled Services venster activeer je de share buttons.

Het kan zijn dat je de WhatsApp button niet ziet verschijnen op je website als je het artikel bekijkt op je computer. Je moet dan het artikel via je telefoon benaderen als je de Share button van WhatsApp wilt zien.

Mocht bovenstaande plugin nu niet werken dan kun je ook nog de WhatsApp Share Button plugin proberen te installeren.

Handmatig WhatsApp button plaatsen

Let op: Sharing Button Generator werkt niet meer.

Je kunt er ook voor kiezen om handmatig de code van WhatsApp te plaatsen op je website. Hiervoor moet je gebruik maken van de WhatsApp Sharing Button Generator.

Vervolgens geef je alle informatie op die nodig is om een WhatsApp button aan te maken.

Je kunt de grootte van de button aanpassen en een unieke button tekst opgeven.

Size: small | Medium | Large
Button text: Delen
Sharing gtext:

 <?php the_title(); ?>

Custom URL:

 <?php the_permalink(); ?>

De Custom URL zorgt ervoor dat je niet bij elk artikel handmatig een WhatsApp knop moet plaatsen. Met de the_permalink code zorgt WordPress ervoor dat je desbetreffende URL van het artikel wordt gebruikt om het artikel te delen.

Je gaat nu de code toevoegen aan je website. De code bestaat uit een JavaScript en een normale HTML code. De normale HTML code moet je plaatsen op de plek waar je de button wilt hebben. Het verschilt per WordPress thema waar je deze code moet plaatsen.

Vaak zul je de code onderaan of bovenaan een artikel willen plaatsen. Zoek in het single.php bestand de code met the_content erin en plaats achter de sluitende tag de code.

Daarnaast moet je een Javascript bestand downloaden en uploaden via FTP naar je server.

Tot slot moet je nog het Javascript aanroepen met een code. Hiervoor maak je gebruik van onderstaande code waarin je enkel nog de URL “url/to/your/button/whatsapp-button.js” moet aanpassen. Deze URL moet verwijzen naar de locatie waar je het JavaScript bestand hebt opgeslagen.

 <script type="text/javascript">if(typeof wabtn4fg==="undefined"){wabtn4fg=1;h=document.head||document.getElementsByTagName("head")[0],s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="url/to/your/button/whatsapp-button.js";h.appendChild(s);}</script>

De JavaScript code kun je het beste toevoegen aan het footer.php bestand van je website.

Als je alle stappen correct hebt gevolgd dan wordt de button toegevoegd aan je website. Het is belangrijk dat je de button test op een Android telefoon en op een Apple telefoon. Het kan namelijk zo zijn dat het niet werkt op beide besturingssystemen.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande stappen laat dan hieronder een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.