Hoe de voorraad beheren van je WooCommerce webshop?

Het is belangrijk dat je jou eigen voorraad gaat beheren van je WooCommerce webshop. Hiermee voorkom je dat je verkopen mis loopt op je webshop wanneer je te weinig voorraad hebt. Met WooCommerce kun je instellen dat je een melding krijgt wanneer je producten bijna uitverkocht zijn.

Allereerst moet je inloggen op je WordPress dashboard. Vervolgens ga je naar WooCommerce > Instellingen > Producten. Daarna kies je voor het sub tabblad voorraad.

voorraad tabblad

Hier kun je nu jou voorraad beheren. Wanneer je de voorraad wilt beheren vink je de optie voorraadbeheer activeren aan. Daarna kun je aangeven hoelang je de voorraad wilt behouden.

Vervolgens kun je aangeven wanneer je en hoe je op de hoogte gehouden wilt worden wanneer het product een lage voorraad heeft of wanneer het uitverkocht is. Tot slot kun je er ook voor kiezen om het product te verbergen op je webshop wanneer deze uitverkocht is.

Persoonlijk zal ik het product niet verbergen op je webshop wanneer deze uitverkocht is. Google heeft namelijk al je producten geïndexeerd en je bezoekers komen dan waarschijnlijk op een 404 pagina wanneer je deze optie aanduid.

Voorraad nstellingen instellen

Wanneer je deze instellingen hebt opgeslagen kun je de voorraad gaan bijwerken van al je producten. In onderstaande video laat ik je zien hoe je de voorraad bij je producten op een snelle manier kunt aanpassen.

Video handleiding voor het aanpassen van je voorraad

Voorraad beheren via de snel bewerken methode

Via de snel bewerken methode kun je snel en op een eenvoudige manier je voorraad beheren. Het enigste wat je hoeft te doen is te klikken op snel bewerken. Vervolgens kun je de optie voorraad beheren activeren en bijwerken.

voorraad snel bewerken

Nadien je de voorraad hebt toegevoegd moet je het product bijwerken door middel van de blauwe button wijzigingen opslaan.

Je kunt er ook voor kiezen om de voorraad te beheren via het bewerken van het product. Je kunt dan naast de voorraadhoeveelheid, de nabestellingen toestaan optie en de voorraadstatus bewerken ook aangeven of het product individueel verkocht mag worden.

Simpel product voorraad bijhouden

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt nagelopen en correct hebt ingesteld kan het niet meer voorkomen dat je een artikel niet meer op voorraad hebt. Je krijgt namelijk op tijd een e-mail als je deze moet bestellen.

Variabele producten voorraad beheren

Tot slot kun je ook de voorraad beheren van je variabele producten. Je kunt de voorraad beheren via het sub tabblad Variaties. Vervolgens kies je de variatie en klik je op de button “Voorraad beheren”.

Variabel product voorraad beheren

Nadat je de voorraad bij de variaties hebt opgegeven is het wel belangrijk dat je de variaties gaat bijwerken.

Wanneer je een vraag hebt over het beheren van je voorraad van je producten laat dan gerust hieronder een reactie achter. Mocht je meer informatie willen over het zelf bijhouden en bouwen van je eigen webshop. Maak dan gebruik van onze webshop cursus. Hierin vind je meer dan 100 video’s terug waarin je leert hoe je jou eigen webshop kunt bouwen.

26 reacties op “Hoe de voorraad beheren van je WooCommerce webshop?

 1. Gregory zegt:

  Dit is duidelijk maar is er ook een plugin om de inkoop prijs in te vullen om zo ook een overzicht te hebben van je totale voorraad waarde ? en zo ook omzet winst etc in overzicht te kunnen zien.

 2. Robert zegt:

  Bovenstaand is me allemaal bekend, maar is het ook mogelijk op een snelle manier de voorraad van variabele producten in te zien of te exporteren – deze aan te passen – en weer te importeren. Ik heb nl naast de verkoop via de webshop ook verkopen buiten de webshop. Deze producten moeten toch ook afgeschreven worden. Als ik dit per product/variatie moet doen is dit vaak heel omslachtig.

  • Maarten Hendrix zegt:

   Beste Robert, bedankt voor je reactie. In dit geval zou ik je aanraden om via je dashboard een bestelling toe te voegen. Daarmee bedoel ik dat je handmatig een nieuwe bestelling aanmaakt in je dashboard van de verkochte producten. Dus gewoon via WooCommerce > Bestellingen > Bestelling toevoegen (dit staat bovenaan). Alle productvariaties worden dan direct weer bijgewerkt en je kunt aangeven dat de bestelling betaald wordt in bijvoorbeeld de winkel of via overschrijving. Hopelijk heb k hiermee je vraag beantwoord. Heel veel succes! En mocht je nog ergens tegenaan lopen, reageer gerust nogmaals.

 3. Max zegt:

  Beste Maarten,
  Ik stel je graag een vraag over het volgende in het Woocommerce voorraadbeheer.

  De situatie is als volgt: ik heb een voorraad van een paar honderd producten, dit zijn allemaal dezelfde producten maar hebben wel allen een uniek ID. Dit ID hebben ze zodat ik evt op afstand support kan leveren en dan precies weet om welk product het gaat.

  Nou ga ik dit product aanbieden op het internet en heb ik dus de voorraadhoeveelheid ingesteld op 300. Ik kan de producten daar voor zover ik weet geen eigen ID meegeven, los van het SKU (die van voor alle 300 hetzelfde is)

  Als iemand via de website een bestelling doet, stuur ik diegene een product maar wil ik dus ook dat zowel de koper als ik dat ID heeft. Kan ik dit ergens in de woocommerce bestellingen omgeving of elders per toevoegen?

  Als dit lukt heb ik namelijk in één overzicht alle bestellingen met de bijbehorende product-ID’s erbij.

  Gr,
  Max

  • Maarten Hendrix zegt:

   Hey Max, bedankt voor je reactie! Leuke vraag! Als ik het dus goed begrijp is er dus eigenlijk, maar 1 product. Om welke website gaat het? Je mag mij ook altijd even een e-mail sturen.

 4. Mike zegt:

  Hallo Maarten
  Nou ga ik toch ook een vraag stellen, ik heb inmiddels veel gezocht maar weet geen optie te vinden.
  Ik heb een webwinkel, hier verkoop ik kleding. Bij alle shirts heb ik variable producten ivm de maten, maar nu komt het: Je kan de shirts ook laten bedrukken, hoe kan ik dit met voorraadbeheer instellen. Want stel ik heb 20 shirts in maat XL, nu verkoop ik een shirt zonder bedrukking, dan moet de voorraad van de shirts met bedrukking ook omlaag gaan. Met variable producten heb ik ten eerste dubbele voorraad (met bedrukking ja & nee, maar ik heb zelf 4 opties met bijbehorende prijzen dus 4 keer de regulaire voorraad) en ten tweede gaat de voorraad van de andere shirts (van dit maat) niet mee omlaag en ben ik het telkens handmatig aan het corrigeeren. Weet jij of hier opties zijn om dit (dmv een plugin) te automatiseren?

  • Mike zegt:

   Inmiddels is het probleem opgelost, gewoon Booster Plus gebruiken.
   Het is niet gratis, maar hiermee heb je alles wat nodig is om een webshop te runnen in een plugin.

   • Maarten Hendrix zegt:

    Hi Mike, fijn om te lezen dat het met booster plus is opgelost. Daarmee kan het inderdaad ook worden opgelost.
    Succes met je webshop.

 5. Mikail zegt:

  Hi Maarten,

  Ik ben al heel lang naar een plugin op zoek. Ik heb een webshop in kleding (alleen shirtjes). Het enige variabele is de maat.
  Ik wil voor ieder variabel een andere levertijd. Dit is of: 2-3 dagen. of 2-3 weken.
  Zou mooi zijn als ie dit van zichzelf aanpast indien er geen voorraad meer is. Is hier een plugin voor?

  • Maarten Hendrix zegt:

   Hi Mikail,
   Bedankt voor je reactie.
   Er zijn zeker plugins voor deze vraag beschikbaar.
   We denken dat deze plugin: https://nl.wordpress.org/plugins/woo-custom-stock-status/
   Het beste aansluit op je vraag. Daar kun je per variabel product aparte stock informatie opgeven.
   Of het echt automatisch veranderd dat is even een vraag die we niet kunnen beantwoorden.
   Dat zou je helaas even moeten testen!
   Enorm veel succes. Mochten er verder nog vragen zijn, mail gerust!

 6. Sanjana zegt:

  Beste Maarten,

  Ik heb een webshop en loop met dezelfde vraag als deze:
  Ik stel je graag een vraag over het volgende in het Woocommerce voorraadbeheer.

  De situatie is als volgt: ik heb een voorraad van een paar honderd producten, dit zijn allemaal dezelfde producten maar hebben wel allen een uniek ID. Dit ID hebben ze zodat ik evt op afstand support kan leveren en dan precies weet om welk product het gaat.

  Nou ga ik dit product aanbieden op het internet en heb ik dus de voorraadhoeveelheid ingesteld op 300. Ik kan de producten daar voor zover ik weet geen eigen ID meegeven, los van het SKU (die van voor alle 300 hetzelfde is)

  Als iemand via de website een bestelling doet, stuur ik diegene een product maar wil ik dus ook dat zowel de koper als ik dat ID heeft. Kan ik dit ergens in de woocommerce bestellingen omgeving of elders per toevoegen?

  Als dit lukt heb ik namelijk in één overzicht alle bestellingen met de bijbehorende product-ID’s erbij.

  Als het makkelijker is kan u ook meteen mailen.

  Groet,
  Sanjana

 7. Arjan zegt:

  Hoi Maarten,
  Heldere uitleg. Ik zit met alleen met een uitdaging. Op het moment dat een bestelling geplaatst wordt verandert het aantal van de voorraad nog niet. Dit gebeurt pas zodra de order op afgerond geplaatst wordt. Is er een mogelijkheid of een plugin dat ervoor zorgt dat de voorraad met het aantal afneemt op het moment van plaatsen order?

  Groeten, Arjan

 8. Monique zegt:

  Hallo Maarten,
  Bedankt allereerst voor je geweldige blogs en filmpjes. Zo duidelijk en behulpzaam.
  Alleen deze vraag krijg ik nog niet opgelost. Wanneer al mijn variabele opties van een product zijn uitverkocht, dan wil ik graag dat dit bij het product wordt weergegeven. Nu moeten mensen stuk voor stuk de variabele opties aanklikken, om te zien dat alles uitverkocht is. Ik weet alleen niet hoe ik dit gedaan krijg.

  Het moet zo, zie deze pagina met simpel product: https://www.bezinningsvakanties.nl/retraite/stilte-retraite-15-17-februari-2019/

  En het is nu zo, zie deze pagina met variabel product, uitverkocht: https://www.bezinningsvakanties.nl/retraite/stilte-retraite-28-februari-2-maart-2019/

  Hoe krijg ik dit gedaan? Ik ben erg benieuwd!

  Bedankt,
  Monique

  • Maarten Hendrix zegt:

   Hi Monique, bedankt voor je reactie.
   Het beste kun je dan de “core” voorraad op uitverkocht zetten.
   Waarschijnlijk heb je nu ingesteld dat je de variable op variatie niveau wilt bijhouden met de voorraad, maar dan staat er bij de “core” voorraad nog op voorraad.
   Hier moet je dus een beetje mee gaan spelen:
   De instelling: voorraad beheren en of individueel verkocht.
   Die moet je waarschijnlijk aan zetten.
   Succes!

  • Maarten Hendrix zegt:

   Hi Monique,
   Bedankt voor je reactie.
   Dat is een zeer terechte vraag!
   Dit kan via WooCommerce > Rapporten > Voorraad, maar dan moet je wel de plugin Cost of Goods hebben van WooCommerce en je moet alles hebben ingevuld, inkoopprijzen.
   Zelf maak ik hiervoor nu gebruik van Metorik, maar dat is wel een betaalde extra plugin die dit wel kan voor onze webshop emmathee.nl.
   Mocht je dat graag willen dan kan ik je een mail daarover sturen.

 9. Han Wenneker zegt:

  Hallo Maarten,
  Vraag over voorraadbeheer: Ik ben via een API met mijn leverancier verbonden. Hierin voorraad en prijs gekoppeld. Nu doet zich jet volgende voor: ik verkoop o.a. schoenen. Als van een soort maat 38 niet op voorraad is komt in mijn webshop alle variabelen van dit soort op Uitverkocht te staan…. Maar dat klopt niet, want de klant kijkt dan niet meer verder…

  • Maarten Hendrix zegt:

   Hi Han, bedankt voor je reactie.
   Waarschijnlijk importeer je dan de producten via WP all import middels de API koppeling?
   Ik denk dat je dan bij de voorraad instellingen bij het variabele product de ‘hoofd’ voorraad laat aanpassen en niet de variatie voorraad.
   Als het hoofd voorraad van het product op uitverkocht gezet wordt dan is het hele product niet meer te leveren.
   Dat is waarschijnlijk het probleem. We kunnen altijd even meekijken, stuur mij dan even een mailtje.
   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.