Verschil tussen gratis en betaalde thema’s? Eenvoudig uitgelegd!

Wat is het verschil tussen gratis en betaalde WordPress thema’s? Een vraag die wij heel vaak krijgen in onze online cursussen

In dit artikel zal ik je het stap voor stap uitleggen wat het verschil is tussen deze twee vormen van thema’s.

Allereerst moeten we kort de vraag beantwoorden.

Wat is een WordPress thema?

Een WordPress thema is een design van je website. Het is een thema die je kunt installeren en die vervolgens het design van je website volledig aanpast.

Als je gebruik maakt van een WordPress thema dan hoef je niet alle elementen zelf te programmeren in HTML, PHP of CSS. Je website is volledig klaar, je hoeft alleen de kleuren te veranderen.

Daarnaast kun je gemakkelijk elementen toevoegen aan je website. Teksten veranderen en banners plaatsen op bijvoorbeeld je startpagina of je sidebar.

Het grote verschil tussen gratis en betaalde thema’s is de prijs. Gratis thema’s zijn gratis en betaalde thema’s kosten geld.

Hieronder ga ik de verschillen met je bespreken. Zowel de voor- en nadelen van gratis thema’s als de voor- en nadelen van betaalde thema’s.

Voordelen van gratis thema’s

 • Gratis
 • Makkelijk te vinden
 • Compatible met veel plugins
 • Vaak zonder overbodige extra’s
 • Officiële reviews

Allereerst natuurlijk het voordeel gratis. Je hoeft niet voor het thema te betalen en dat kan voor veel consumenten de reden zijn dat voor dat specifieke thema gaan.

Het thema is makkelijk te vinden, makkelijk te vinden betekent dat je het thema altijd in het gratis gedeelte van je WordPress dashboard kunt vinden. Je vindt het thema door te surfen naar: Weergave > Thema’s. Vervolgens ga je op zoek naar het geschikte thema voor jou website.

Gratis thema’s zijn vaan compatible met veel plugins, afhankelijk van de thema ontwikkelaar, maar vaak zijn gratis thema’s ook geschikt om te gebruiken in combinatie met veel plugins.

De gratis thema’s worden vaak niet uitgebreid met veel en veelal vaak overbodige extra’s. Hierdoor is het thema snel. Dit kan er voor zorgen dat je website ook snel in gebruik is voor je bezoeker.

Alle thema’s die worden aangeboden op de officiële site van WordPress en in direct contact staan met het thema overzicht op je dashboard maken gebruik van officiële reviews. Dit zijn reviews die echt van geregistreerde gebruikers van het thema komen.

Nadelen van gratis thema’s

 • Niet tot nauwelijks support
 • Niet altijd up-to-date
 • Gebruiksvriendelijk is minder
 • Vaker veiligheidslekken

Omdat het thema gratis is er vaak niet tot nauwelijks support beschikbaar als je het thema aankoopt. Dit met de simpele reden, er is geen geld voor.

Daarnaast is het thema ook niet altijd up-to-date. WordPress wordt regelmatig geupdate. En het thema moet hier vaak voor worden aangepast. Als er niet wordt betaalt voor het thema is hier ook vaak geen geld voor.

De gebruiksvriendelijkheid van het thema is minder. Dit geldt niet zozeer voor de gebruikers van de website, maar voor de beheerder van de site. De beheerder moet achter de schermen het thema aanpassen. Je ziet vaak bij gratis thema’s dat hier weinig tot geen aandacht aangegeven is.

Tot slot de veiligheidslekken. Gratis thema’s hebben vaker veiligheidslekken, omdat er geen geld is om de website goed te bouwen en te beveiligen.

Voordelen van betaalde thema’s

 • Bijna altijd support
 • Kwaliteit is beter
 • Extra functionaliteiten
 • Design is vaak beter
 • Veiligheid is vaak beter
 • Thema is vaker up-to-date

Alle bovenstaande voordelen van het betaalde thema kunnen met de eenvoudige één eenvoudige reden worden beantwoord. Als de thema ontwikkelaar per thema betaalt krijg dan heeft deze ontwikkelaar geld om het thema te blijven onderhouden. De ontwikkelaar kan een support afdeling opzetten om de vragen van de kopers te beantwoorden. Daarnaast kan de ontwikkelaar ook extra functionaliteiten aan het thema toevoegen en is vaak het design beter van het thema. Dit met de simpele reden, omdat er meer geld is voor betere ontwikkelaars.

Nadelen van betaalde thema’s

 • Prijs
 • Geen officieel review proces
 • Website kan langzamer zijn
 • Ontwerper kan stoppen met het thema

De prijs kan natuurlijk een nadeel zijn om het thema aan te kopen. Vaak koop je al een thema voor nog geen 60 dollar, echter kan het ook duurder uitvallen als je een themabundel koopt.

De websites van thema ontwikkelaars kunnen gebruik maken van onofficiële thema reviews. Deze reviews kunnen nep zijn om de klant over te halen om het thema aan te kopen. Koop je echter het thema op een website als ThemeForest dan is de kans groter dat het wel een officiële review is.

De website kan langzamer zijn omdat het thema uitgebreider is. Vaak merk je alleen het verschil niet, omdat het thema zo goed in elkaar zit.

Tot slot kan de ontwerper natuurlijk stoppen met het bouwen en onderhouden van het thema. Dit geldt alleen ook voor gratis thema’s.

Gratis of een betaald thema?

Als ik je advies zou mogen geven zal ik altijd kiezen voor een betaald thema. Een betaald thema is nu eenmaal vaker stabieler en gebruiksvriendelijker om aan te passen.

Helemaal als je webshop wilt bouwen is het aan te raden om een goed thema te kiezen. Hierdoor voorkom je dat je veel extra werk moet doen als je webshop begint te groeien.

Vaak zijn gratis thema’s dan niet meer zo handig en moet je alsnog overstappen naar een betaald thema.

Heb jij nu vragen over thema’s of wil je weten wat goede thema’s zijn? Laat dan hieronder een reactie achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.