Hoe je WordPress thema afschermen voor je bezoekers?

In dit artikel leer je hoe je zelf je WordPress thema kunt afschermen voor je bezoekers. In sommige gevallen kan ik me namelijk voorstellen dat je niet wilt dat je bezoekers kunnen zien welk thema je gebruikt. Om je thema af te schermen kun je gebruik maken van verschillende methodes. Wanneer je alle methodes toepast dan is de kans het kleinst dat bezoekers er achter kunnen komen welk thema je gebruikt. 

Wanneer je een thema hebt geïnstalleerd kun je via Weergave > Editor het style.css bestand aanpassen. In dit bestand staat bovenaan de auteur opties van de thema ontwikkelaar. In ons geval maken wij gebruik van het Enfold thema.

Enfold child thema css

Zoals je kunt zien maken wij gebruik van het Child thema van Enfold. Met een Child thema kun je verschillende aanpassingen doorvoeren aan je thema zonder dat je de aanpassingen kwijt bent na een update.

Wanneer je op de style.css pagina onderstaande gegevens aanpast zul je op Weergave > Thema overzicht je eigen gegevens terug vinden.

Theme name: Supersnel Online
Description: Child thema Supersnel Online
Version: 1.0
Author: Supersnel Online
Author URI:  https://www.supersnelonline.nl/

Thema informatie in je style.css bestand

Als een bezoeker nu in je style.css bestand gaat kijken dan ziet hij bovenaan de gegevens van je bedrijf staan. Bezoekers kunnen dan niet meer uit het style.css bestand afleiden dat je gebruik maakt van een betaald thema.

Naast de auteur informatie in je style.css bestand kun je ook de informatie in je broncode aanpassen. Wanneer je namelijk met je rechter muisknop op de website klikt heb je de mogelijkheid om de broncode in te kijken.

Wanneer je dan zoekt op “theme” zul je er al gauw achter komen welk thema wordt gebruikt.

Theme enfold

Je kijkt nu in de broncode van de website. Je zoekt naar de map waarin het thema zich bevindt. De naam van de map is vaak de naam van het thema.

In dit geval willen we de naam van de thema map aanpassen. Om deze aan te passen zullen we gebruik moeten maken van een FTP programma of we meoten het thema opnieuw uploaden.

Optie 1 themanaam aanpassen FTP

Je kunt via het FTP programma de naam van de map van het thema aanpassen. Wanneer je inlogt op je server via het FTP programma ga je naar wp-content > themes. Hier vind je de naam van je thema terug. Wanneer je de map naam aanpast zorg je ervoor dat bezoekers niet meer kunnen zien hoe je thema heet.

Het is wel belangrijk dat je na het aanpassen van je map naam het thema opnieuw activeert. Je krijgt namelijk een foutmelding, omdat je de locatie aanpast van het thema. Hierdoor weet WordPress niet meer welk thema hij moet gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je na het aanpassen van de map naam inlogt op je WordPress website en opnieuw je thema activeert.

Het kan voorkomen dat sommige widgets en menu instellingen worden gedeactiveerd. Hou er dus rekening mee dat je misschien iets opnieuw moet instellen.

Optie 2 themanaam aanpassen thema opnieuw uploaden

Je kunt er ook voor kiezen om het huidige thema te verwijderen en je thema opnieuw te uploaden. Belangrijk is dan dat je het thema wel direct je nieuwe naam mee geeft anders moet je alsnog optie 1 ook doorvoeren.

Wanneer je gebruik maakt van deze optie is de kans ook groot dat je jou menu instellingen en of je widgets tijdelijk kwijt bent. Hou hier dus rekening mee wanneer je het thema opnieuw upload.

Wanneer je vragen hebt over het opnieuw activeren van je thema of het afschermen van je thema voor je bezoekers laat dan vrijblijvend hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.