Hoe handmatig een database backup maken?

Natuurlijk kun je ook zonder een plugin een database backup maken. Vaak is dit nog beter dan een plugin. Een plugin kan er namelijk voor zorgen dat je website trager wordt. 

Waarom handmatig een backup maken handig kan zijn. Natuurlijk is een automatische backup handig. Je hoeft er namelijk nooit naar om te kijken en als er iets mis is. Dan heb je altijd een backup.

Waarom een handmatige backup

Een handmatige backup kan handig zijn als je een nieuwe plugin gaat installeren of updaten. Vaak krijg je dan de melding van WordPress dat je een backup moet maken van je database. Dit zegt WordPress om te voorkomen dat je in een later stadium gegevens kwijt raakt.

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je zelf via je MySQL eenvoudig een backup kan maken. De eerste keren is het misschien eng, maar als je het 3 keer hebt gedaan weet je niet beter.

Laten we starten 😉

Handmatig database backup maken

Om handmatig een backup te maken moet je inloggen bij phpMyAdmin. Dit is een software systeem waarmee je jou MySQL database kunt beheren.

phpMyAdmin

Op die database worden al jou bestanden opgeslagen van je pagina’s, berichten en producten als je een webshop hebt. De inlog gegevens van je phpMYAdmin database heb je ook gebruikt toen je WordPress handmatig ging installeren.

Mocht je deze gegevens niet meer terug kunnen vinden? Zoek deze dan op in je e-mail of login bij je hosting.

Als je eenmaal bent ingelogd open je in het linker menu je database. Vaak is dat dezelfde naam als je gebruikersnaam waarmee je bent ingelogd. Eenmaal de database geselecteerd klik je op het tabblad Exporteren.

Database snel exporteren

Kies voor de snelle exportmethode en de opmaak SQL. Als het goed is staan deze instellingen standaard goed. Klik op Start.

Je database wordt nu volledig geëxporteerd naar je computer. Deze database sla je ergens goed op. Mocht er iets fout gaan dan heb je een backup die je gemakkelijk kunt terug zetten via het tabblad importeren.

Heb je een vraag over het exporteren van je database? Laat dan hieronder een reactie achter. Hopelijk heb je wat van dit artikel geleerd. Je kunt ons ook vinden op Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.