Contact Form 7: Installeren het contactformulier voor je blog

Contactformulieren toevoegen aan je website wordt steeds makkelijker. Tegenwoordig beschikken namelijk de meeste thema’s over standaard contactformulieren. Standaard wijk ik altijd af van dit standaardformulier en installeer ik altijd Contact Form 7. 

Waarom een contactformulier toevoegen?

Een duidelijk contactformulier op je website gaat ervoor zorgen dat je bezoekers direct contact met je op gaan nemen. Natuurlijk kun je ook sociale media gebruiken om met je bezoekers te converseren. Maar een duidelijk contactformulier straalt vertrouwen en professionaliteit uit. Hiermee zorg je ervoor dat je bezoekers in aanraking komen met jou dienstverlening als ze een vraag stellen.

Met een contactformulier kan de bezoeker van jou website eenvoudig contact opnemen zonder dat het e-mailadres gekopieerd hoeft te worden of dat de bezoeker van je website de telefoon moet pakken om jou te bellen.

Wel of geen e-mailadres?

In de meeste gevallen zien we naast een contactformulier ook een e-mailadres staan op de contactformulier. Als wij een website maken dan kiezen wij ook altijd voor beide opties. De bezoeker kan dan zelf bepalen hoe hij of zij contact met je op gaat nemen.

Met een contactformulier kun je er alleen voor zorgen dat je direct de juiste informatie van die klant hebt te pakken. Je kunt bijvoorbeeld vragen om welke website het gaat als je een contactformulier gebruikt op een website van een webdesigner. Als je een therapeut bent dan kun je een kalender toevoegen aan je contactformulier en de bezoeker een datum laten selecteren zodat jij meteen kunt bepalen of je wel of niet die dag kunt.

Zelf kies ik standaard 2-3 velden en daarbij laat ik het. Laat je de bezoeker namelijk teveel velden invullen dan kan dit afschrikken, met het gevolg dat de bezoeker geen contact met je op gaat nemen.

Alternatief voor Contact Form 7?

Natuurlijk zijn er tientallen alternatieven voor Contact Form 7. Je hebt ook WPForms of Gravity Forms. Allebei contactformulieren met dezelfde mogelijkheden. Persoonlijk vind ik alleen het Contact Form 7 wat gebruiksvriendelijker.

Je kunt ook gemakkelijk een trackingscode van Google Analytics toevoegen die ervoor zorgt dat je contactaanvragen worden geregistreerd in Google. Zo kun je op een goede manier je marketingactiviteiten meten.

Contact Form 7 installeren

Het contactformulier installeer je op dezelfde manier als alle andere plugins.Volg onderstaande stappen en je zult binnen 3 minuten over je eerste contactformulier beschikken.

  • Login op je WordPress dashboard
  • Ga naar plugins > Nieuwe Plugin
  • Zoek naar Contact Form 7
  • Klik op: Nu installeren
  • Activeer de plugin

Vervolgens zie je links op je dashboard een nieuw item verschijnen, namelijk contact. Daar klik je op. Je komt nu in het overzicht met alle contactformulier. Standaard is er al één contactformulier toegevoegd. Dit contactformulier kopieer je aan de hand van de shortcode.

De shortcode plaats je op de plek waar je het contactformulier wilt tonen op je website. Je kunt het contactformulier overal plaatsen. Ook in de footer of in de sidebar middels een tekst widget.

Mocht je vragen hebben over het contactformulier laat dan vrijblijvend hier een reactie achter of neem contact met ons op 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.