Wat heb je nodig voor een professionele videoblog?

Professionele video’s opnemen voor je blog en je trainingsprogramma? Wat heb je precies nodig om te kunnen starten met een professionele videoblog?

Je wilt gaan starten met het maken van je eigen video’s voor je blog. Daarnaast wil je ook een professionele video training maken die je kunt gaan verkopen. Hiervoor heb je apparatuur nodig die voldoet aan de huidige kwaliteitseisen.

Natuurlijk kun je starten met het opnemen van een video met je mobiele telefoon of de webcam van je laptop, maar als je het echt professioneel wilt aanpakken moet je wat apparatuur aankopen.

Het hoeft niet duur te zijn. Onder de € 1.500,- kun je al starten, mits je de beschikking hebt over een goede laptop.

In dit voorbeeld ga ik er vanuit dat je video’s voor Youtube wilt gaan opnemen en daarnaast een professionele cursus wilt maken waarin jezelf in beeld bent. Hierbij is het belangrijk dat je de beschikking hebt over een goede camera, geluidsapparatuur en licht.

Camerabenodigdheden

Laten we beginnen met een camera. Er zijn honderden camera’s te koop. Als ik een videoblog opneem dan maak ik gebruik van de Canon 750D spiegelreflex.

Het voordeel van deze camera is dat hij in Full 1080 HD kan opnemen en daarnaast ook gebruikt kan worden als professionele fotocamera.

Prijs: € 624,95 met extra lens

Canon EOS 750D Body

Naast een professionele camera is het ook belangrijk dat je de camera op een statief kunt plaatsen.

Je wilt namelijk dat je video’s schokvrij zijn. Video’s die niet steady zijn opgenomen zijn vervelend om naar te kijken.

Ik gebruiken hier een Hama Statief Star 63, gekocht bij de Media Markt.

Prijs: € 29,99

Hama Statief Star 63

Hoelang kun je in Full HD opnemen?

Als je in Full 1080 HD opneemt kun je niet uren lang gebruik maken van je camera. Het geheugen raakt namelijk veel sneller vol van je camera als je in Full HD opneemt dan als je in 360p opneemt.

Je moet er ongeveer vanuit gaan dat 8 minuten Full HD opnemen 1GB is op je geheugen van je kaartje.

Daarom is het verstandig om de camera uit te breiden met een extra geheugenkaartje van 32 of 64 GB.

Prijs: € 22,99 = 32GB
Prijs: € 34,99 = 64GB

Meer dan 1 camera gebruiken?

Het mooiste is natuurlijk twee of drie camera’s. Het voordeel van meerdere camera’s is dat je kunt opnemen uit verschillende hoeken. Later kun je in een bewerkingsprogramma deze beelden door elkaar monteren.

Hierdoor wordt het kijken naar de video minder langdurig, omdat je niet vanuit één shot opneemt.

Belangrijk is wel dat degene die de video opneemt een duidelijk hard signaal geeft. Bijvoorbeeld een klap of dat je gebruik maakt van een opname bordje.

Omdat je het opname bordje dichtklapt kun je het beeld en het geluid later gelijk laten lopen in het bewerkingsprogramma als je gebruik maakt van meerdere camera’s.

Opname apparatuur

Naast een goede camera is het geluid misschien nog wel het belangrijkst. Helemaal als je een video reeks gaat opnemen, dan kan slecht geluid gewoon niet.

Ik raad je aan om gebruik te maken van een zender en een ontvanger.

Ik maak gebruik van het Røde Link Filmmaker kit, wederom te koop bij de Media Markt.

De zenden kun je in je broek plaatsen en gebruiken met een headset, zorg ervoor dat je de kabel achter je shirt wegwerkt en de ontvanger kun je vast klikken op bovenop de camera.

Prijs: € 349,-

Rode link filmmaker kit

Voldoende licht

Naast een goede camera en goed geluid is voldoende licht ook noodzakelijk voor een goede opnamen.

Als je in het donker moet filmen dan is het voor de kijker niet duidelijk wat er precies gebeurt. Ook als er teveel licht is dan is het beeld niet fijn om naar te kijken.

Zorg dus voor voldoende licht inval of koop twee goede lampen. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van twee Softbox HANNEL lampen.

Prijs: € 129,- per stuk

Softbox hannel lampen

Bewerkingsapparatuur laptop & software

Tot slot moet je de video’s natuurlijk kunnen bewerken. Je moet namelijk altijd het begin of het eind eruit knippen. Misschien moet je wel één bepaalde shot eruit halen, omdat er iets mis ging.

Hiervoor heb je natuurlijk een goede laptop nodig en een bewerkingsprogramma.

Ik maak altijd gebruik van Adobe Premiere en een Apple computer. Zelf heb ik een iMac, maar met een goede Macbook Pro kun je ook starten.

Prijs: € 1449,- Macbook Pro Retina
Prijs: € 99,95 Freecom 1TB opslag
(Het is belangrijk om naast een goede laptop ook een backup te maken van je video bestanden)

Tot slot heb je Adobe Premiere nodig om je videoblog video’s te kunnen bewerken.

Ik maak hiervoor gebruik van Adobe Creative Cloud. Je kunt dan het hele Adobe pakket huren per maand. Je hebt de keuze uit 1 app licentie of alle Apps van Adobe. Ik maak gebruik van alle Apps.

Prijs: € 29,99 ex. BTW = 1 app
Prijs: € 69,99 ex. BTW = alle apps

Conclusie

Starten met een videoblog hoeft per definitie niet hee duur te zijn. Als je al de beschikking hebt over een goede laptop en software om de video bestanden te bewerken kom je uit op een totaalbedrag van € 1.296,93.

€ 624,95 camera
€ 29,99 statief
€ 34,99 geheugenkaart 64GB
€ 349,00 geluidopname
€ 129,00 lichtbox
€ 129,00 lichtbox

Totaal: € 1.038,93 exclusief lichtboxen
Totaal: € 1.296,93 inclusief lichtboxen

Moet je ook nog een goede laptop, opslag en software aankopen dan wordt het wat duurder.

€ 1449,- Macbook Pro Retina
€ 99,95 Freecom 1TB opslag
€ 69,99 Creative Cloud Adobe

Totaal: 1.296,93 + 1.618,94 = € 2.915,87

Duur? Ja best duur, maar dan kun je er ook minimaal vijf jaar tegenaan. Als je er vanuit gaat dat je er vijf jaar mee kunt werken is het nog geen 600 euro per jaar.

Ga jij gebruik maken van deze apparatuur om je video’s mee op te nemen? Of gebruik je misschien wel andere materialen? Laat het hieronder weten! Ik ben erg benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.