WordPress handmatig installeren?

WordPress handmatig installeren:

  • WordPress downloaden van wordpress.org
  • MySQL-database aanmaken via het controlepanel van je hosting
  • Wp-config bestand aanpassen
  • WordPress uploaden via FTP naar je server
  • WordPress installatie afronden

WordPress downloaden van wordpress.org

Je kunt de laatste versie van WordPress downloaden op de website wordpress.org. Als je WordPress download dan krijg je de Engels talige versie van WordPress. Wil je liever meteen de Nederlandse versie downloaden? Ga dan direct naar nl.wordpress.org. Hier download je de Nederlands talige versie van WordPress

MySQL-database aanmaken via het controlepanel van je hosting

Voor je WordPress installatie heb je een MySQL-database nodig. Deze database kun je aanmaken op je hosting. Hosting providers werken meestal met het systeem Directadmin. Dit kan echter per hosting verschillen.

Ga naar de website van je hosting en log in. Vervolg klik je op de knop database aanmaken of je logt direct in bij direct admin. De gebruikersnaam en het wachtwoord heb je via je e-mail gekregen van je hosting aanbieder. Heb je geen login of wachtwoord neem dan contact op met je hosting..

Als je bent ingelogd bij DirectAdmin zie je een lijst met je domeinnaam of domeinnamen. Je klikt op het desbetreffende domeinnaam waar je WordPress wilt installeren. Vervolgens zie je een knop met MySQL-Management. Deze knop zit vaak onder de knop “Your Account”.

Eenmaal de pagina van MySQL-Management geopend klik je op de knop: “create new database”. Er komt nu een nieuw scherm naar voren waar je een gebruikersnaam en een wachtwoord kunt kiezen. Je gebruikersnaam en wachtwoord mogen niet overeen komen. Kies een moeilijk wachtwoord en maak gebruik van speciale tekens als: ^%@#!.

Klik op Create. Je hebt nu een nieuwe database aangemaakt met de door jouw gekozen gegevens. Bewaar deze gegevens voor de installatie van WordPress.

Wp-config bestand aanpassen

WordPress kan niet geïnstalleerd worden zonder het wp-config.php bestand. Met dit bestand wordt aangegeven welke database gebruikt wordt om WordPress op te slaan. Tussen de bestanden van WordPress die je heeft gedownload van de website nl.wordpress.org staat een bestand met de naam: wp-config-sample.php.

Het bestand wp-config-sample.php open je met een tekstverwerker bijvoorbeeld Notepad, kladblok of voor mac gebruikers teksteditor. Je gaat op zoek naar de regels:

[php]

// ** MySQL settings – You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘username_here’); /

** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’);

[/php]

Tip: gebruik snel toesten: Control+F voor Windows gebruikers en Command+F voor Mac gebruikers.

De plekken: database_name_here, username_here en password_here pas je aan.

Database_name_here > vul hier je database naam in.
Username_here > vul hier je gebruikersnaam in.
Password_here > vul hier je wachtwoord in.

Als je het bestand hebt aangepast sla je deze op en wijzig jede naam naar wp-config.php. Je haalt er dus sample van af.

WordPress uploaden via FTP naar je server

Stap 4 is het uploaden van WordPress naar je sever. Hiervoor moet je gebruiken van een FTP-programma. Met het FTP programma maak je een verbinding met de bestanden op je server. Een goed programma voor Mac en Windows is Filezilla.

FileZilla

Om verbinding met je server te maken moet je jouw host, gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Deze gegevens heb je van je hosting ontvangen. Zeer waarschijnlijk staan deze inloggegevens nog in je e-mail van je hosting. Heb jedeze gegevens niet? Neem dan contact op met je hosting.

Je vult je host in. Vaak is dit ftp.uwdomeinnaam.nl of het is een IP-adres. Vervolgens vul je jouw gebruikersnaam en wachtwoord in. Deze heb je ontvangen van je hosting. Tot slot het veld “port”. Hier vul je de code 21 in. Mocht dit niet werken dan staat dit vaak in de e-mail van je hosting vermeld wat je hier moet invullen.

Eenmaal de gegevens ingevuld dan klik je op Snelverbinden. Je krijgt nu een verbinding met je server en krijgt de mappenstructuur van je server te zien. Je opent nu de map httpdocs of public_html. Het verschilt per hosting hoe deze mappen worden genoemd. In het linkerscherm zoek je de bestanden op van WordPress. Vervolgens selecteer je al deze bestanden en sleep je deze naar rechts in het Filezilla venster, in de geopende httpdocs of public_html map.

Het kan enkele minuten duren voordat de mappen zijn geupload op je server. Is het uploaden klaar dan is je domeinnaam klaar om WordPress te installeren.

WordPress installatie afronden

Je hebt nu alle voorbereiden stappen ondernomen op WordPress installatie gereed te maken. Je gaat nu naar de link: www.uwdomeinnaam.be/wp-admin/install.php.

In het installatie scherm wordt er gevraagd naar de volgende informatie: websitetitel, gebruikersnaam, wachtwoord, e-mailadres en privacy.

Websitetitel:

Hier vul je de titel van je website in. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Supersnel Online – Uw website binnen no-time online. Dit is de titel die bovenaan in de balk van je browser komt te staan. Deze titel kun je later weer aanpassen.

Gebruikersnaam:

Hier vul je de gebruikersnaam in waarmee je straks mee gaat inloggen op je WordPress website. Standaard gebruikt WordPress hiervoor admin. Maar wij raden het aan om een andere gebruikersnaam te kiezen, dit is namelijk veel veiliger.

Wachtwoord:

Hier vul je het wachtwoord in voor je WordPress website login. Kies voor een moeilijk wachtwoord. Maak dus gebruik van speciale tekens, hoofdletter en kleine letters door elkaar afgewisseld met getallen.

E-mailadres:

Hier vul je het e-mailadres in waarmee je nu je e-mails ontvangt. Op dit e-mailadres ontvang je een bevestiging e-mail van jouw WordPress installatie en je moet dit e-mailadres gebruiken als je jouw wachtwoord bent vergeten.

Privacy:

Hier vraagt WordPress of je de zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google toeging wilt verlenen om jouw website te indexeren. Wanneer je hier akkoord op geeft zal Google je website in haar zoekresultaten opnemen. Kies je voor “nee” dan zal WordPress een noindex-tag toevoegen aan je website en zal je website niet worden geïndexeerd. Het is dus belangrijk dat je het vinkje aan vinkt als je door Google geïndexeerd wilt worden.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=cz8tbRVYWD4