404 fouten voorkomen op je website? Hoe doe je dit?

Hoe vaak ben jij de 404 melding tegen gekomen op een website? De 404 melding betekent dat de pagina van die website niet meer bestaat. Soms super irritant, je komt namelijk op een website, je verwacht iets te zien, maar de pagina bestaat (niet) meer. 

Voorkom 404 fouten

Het is belangrijk dat je de 404 fouten gaat voorkomen op je website. Je wilt namelijk niet dat potentiële bezoekers je website bezoeken vanuit Google. Vervolgens zien ze de 404 pagina op je website. En BAM weg zijn ze weer van je website. Hierdoor krijg je een hoger bounce rate percentage. Daarnaast ben je die bezoeker, misschien wel die potentiële klant kwijt!

Hoe ontstaan 404 fouten?

Als je een pagina of een blog hebt gepubliceerd wordt deze automatisch gekoppeld aan één unieke URL. De URL is gekoppeld aan dat specifieke blog bericht. Soms kan het voorkomen dat je het blog bericht later aanpast en hiermee de URL aanpast. Google heeft dan de pagina al geïndexeerd in haar zoekmachine. De oude URL is niet aangepast en hierdoor komt Google uit op de oude URL.

Het kan ook voorkomen dat een externe partij een link heeft geplaatst naar jou artikel. Jij hebt dat artikel iets later aangepast naar een andere URL. Ook dan komen bezoekers, die door worden gestuurd van die ene blog, uit op een 404 pagina.

Je moet Google dus vertellen wanneer je een URL aanpast. Google stuurt dan automatisch de bezoekers door naar het nieuwe artikel, of de nieuwe URL. Hou er ook rekening mee dat als je pagina’s verwijderd dat je dan de oude URL doorstuurt naar een pagina die erop lijkt. Stuur niet alle URL door naar de homepagina. Google vindt die pagina’s niet relevant.

Hoe maak je redirects aan in WordPress?

Zoals aangegeven, je moet de pagina’s dus doorsturen naar een andere pagina om de 404 fouten te voorkomen. Hiervoor moet je gebruik maken van 301 redirects. De 301 staat voor permanent verhuist. In het Engels voor permanently moved. Je geeft Google hiermee het signaal dat de URL is veranderd en dat deze anders geïndexeerd moet worden.

Binnen WordPress kun je het best gebruik maken van een plugin. Zelf maken wij gebruik van de plugin Redirection. Het werkt heel eenvoudig: Voer de oude URL in en geef een nieuwe URL op en geef aan dat het om een 301 redirect gaat. Klaar!

Welke 404 fouten heb ik?

Je wilt natuurlijk weten welke 404 fouten je hebt. Helemaal als je druk aan het bloggen bent dan weet je na een tijdje gewoon niet meer welke URL je moet aanpassen. Gelukkig heeft Google hiervoor een handige tool ontwikkelt. Namelijk Google Webmaster Tools. Met deze tool kun je heel snel de 404 fouten van je website inzien. Deze pagina’s vind je via “Crawl errors”. Pas de URL aan met de plugin Redirection en geef Google het signaal dat je de foute URL hebt aangepast.

URL fouten website

Natuurlijk moet je jou website wel registeren om gebruik te kunnen maken van Google Webmaster Tools. In dit artikel lees je hoe je een account aanmaakt bij Google Webmaster Tools. Vaak zie binnen 1 á 2 dagen al iets gebeuren in het overzicht van Webmaster tools.

Heb je vragen over 404 fouten? Laat dan hieronder een reactie achter. Hoeveel fouten moet jij oplossen? 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.